23948sdkhjf

Så ska blandtextilier återvinnas

H&M Foundation och ett Honkongbaserat forskningsinstitut har funnit metod att separera och återvinna bomulls- och polyesterblandningar.

H&M Foundation och The Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel, HKRITA, har tillsammans med Ehime University och Shinshu Universityi Japan funnit en metod att separera och återanvända bomulls- och polysterblandningar och göra nya material och trådar genom en hydrotermal, kemisk process. Den recyclade polystern går att använda direkt. Processen beskrivs som kostnadseffektiv också när det gäller användning av värme, vatten och en liten procentandel nedbrytningsbar grön kemikalie.

Tekniken ska nu skalas upp för att kunna användas i den globala modeindustrin. Samarbetet, som spänner över fyra år, initierades i september i fjol och den nya upptäckten kommer ett år in i forskningsarbetet.

Till dags dato har H&M Foundation investerat 2,4 miljoner euro till HKRITA och projektet backas totalt med 5,8 miljoner kronor från H&M Foundation och även från The Innovation and Technology Fund of the Hong Kong SAR Government.

Genom att kunna utnyttja återvunna textilier och göra dem till nya högkvalitativa textilier behöver vi inte längre bara förlita oss på jungfrumaterial för att klä en växande världsbefolkning. Detta är ett stort genombrott för modeidustrin i strävan att verka utan att förverka planetens resurser, säger Edwin Keh, vd för Hongkongs forskningsinstitut för textilier och kläder, HKRITA, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062