23948sdkhjf

Larsson om avhoppet: ”Det var mitt eget beslut”

Ingvar Larsson lämnar på eget initiativ rollen som vd för Lindex. För Habit berättar han varför.

Det var i slutet av förra veckan som ledningen och styrelsen för Lindex och Stockmanngruppen fick beskedet av Ingvar Larsson att han lämnar vd-uppdraget. I dag, måndag, före börsens öppnande i Finland, gick informationen ut till de anställda.

– Det är ett noga avvägt beslut som jag har tagit, säger han till Habit.

Beskedet kommer bara några dagar efter bolagets kvartalsrapport i förra veckan som visade att omsättningen för första halvåret backar jämfört med motsvarande period i fjol. Även helåret 2016 var omsättningsmässigt sämre än 2015. Men att tappet skulle ligga till grund för att Ingvar Larsson nu hoppar av, förnekar han.

Ingvar Larsson understryker att det inte har rått någon oenighet mellan honom, styrelse och ledning.

– Jag älskar det jag gör och trivs väldigt bra. Jag har en klar bild tillsammans med ledningen om vad som behövs för att möta framtiden på bästa sätt inom retail. Där har vi samsyn. Jag har känt ett genomgående stöd från samtliga, både från ledning och styrelse hela vägen. Och det känner jag även än i dag efter mitt besked.

Men utrymmet för att genomföra de förändringar som Ingvar Larsson anser nödvändiga ”är begränsade”, säger han.

– Jag ser inte möjligheterna att genomföra det i nuvarande kontext. Vi har inte olika bild, men möjligheterna att genomföra vad som krävs i den takt jag önskar är begränsad, enligt min uppfattning.
Trots stöd från ledning och styrelse?

– Precis. Om jag lyssnar till min inre kompass som handlar om att vara ytterst ansvarig för bolaget så är det viktigt att jag har en minst hundraprocentig tro på att det är möjligt att genomföra. Då är det bättre att lämna över. Jag är inte en person som vill sitta med minsta tvivel om möjligheten att driva detta.

Vilka förändringar Ingvar Larsson vill driva, vill han inte gå närmare in på.

– Om jag har en upplevelse att min tro inte är fullkomlig, är det min skyldighet i en sådan betydelsefull roll, att jag förmedlar det till ägarna för Lindex. Jag gör inga saker halvdant, jag vill kunna utföra mitt jobb hundraprocentigt.

Enligt Ingvar Larsson saknas tillräckliga ”resurser”.

– Vi har inte de nödvändiga resurserna som krävs, enligt min uppfattning.

Vilka resurser handlar det om?

– Jag vill inte utveckla det närmare. Det finns resurser, men de är inte tillräckliga för att genomföra det som krävs.

Vilken var din målsättning med Lindex?

– Rent konkret är det att ta bolaget in i den framtida retailvärlden. Det har vi gjort men det finns mycket mycket mer att göra inom den digitala delen. Det är ett stort område. Samt att utveckla de fysiska butikerna på ett snabbt och kraftfullt sätt vad gäller butiksformat och att de uppfyller kundernas förväntningar. Nu gäller det att ta de stora kliven som krävs för att var en spelare i världsklass i framtiden.

Vad saknar i Lindex för närvarande?

– Det handlar om att bygga på det vi har men påskynda de initiativ som finns i våra planer, det vill säga en ökad takt i digitaliseringen och utvecklingen för de fysiska butikerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064