23948sdkhjf

Utökat samarbete kring PFAS

Gemensam avsiktsförklaring för minskad användning av högflourerande ämnen, PFAS, har tecknats.

37 myndigheter och forskningsinstitutioner har fördjupat samarbete för att komma till rätta med problem och minska rikserna kringhögfluorerade ämnen, PFAS. Kunskapen om vilken skada ämnena gör på djur och natur ska också öka.

– Högfluorerade ämnen är extremt svårnedbrytbara och har förorenat dricksvattnet på flera platser i Sverige. Vi förstärker nu samarbetet mellan berörda myndigheter och forskare för att hantera de problem som finns med denna grupp av ämnen, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Nina Cromnier i en kommentar.

Riktlinjer, råd och mer information ska ta fram. I december inrättade regeringen en samaordningsgrupp Sam Tox med sju myndighetschefer som ska arbeta för upptäcka och informera om olkia kemikaliehot.

En rad modeföretag har fasat ut användingen av högflourerande ämnen som bland annat används inom sport- och friluftsbranschen som vattenavisande ytskickt på exempelvis funktionsjackor. Myndigheterna och forskningsinstitutionerna som hittills har undertecknat avsiktsförklaringen är bland andra Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, Karolinska Institutet, Naturvårdsverket, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Statens geotekniska institut (SGI) och Sveriges geologiska undersökning (SGU) bland flera.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078