23948sdkhjf

Sval modehandel i april

Påsk och bistert vårväder missgynnade sällanköpshandeln i april. Modehandeln landade på minus under månaden, enligt Detaljhandelsindex från HUI Research och SCB.

Försäljningen i klädhandeln landade på -1,1 procent mätt i löpande priser i april och motsvarande siffra för skohandeln visar på en försäljningstillväxt om -3,7 procent. Men
tillväxttakten för klädhandeln justerades upp under månaden.

Sporthandeln var en av de få delbranscher inom sällanköpshandeln som hade en god månad med en försäljningstillväxt om 3,2 procent under april mätt i löpande priser.

Hittills i år landar försäljningstillväxten på -1,7 procent för klädhandeln, -3,7 procent för skohandeln och 0,3 procent för sport- och fritidshandeln. I Detaljhandelsindex skriver HUI Reserach och SCB att; ”Vid en första anblick gick försäljningen i sällanköpsvaruhandeln svagt under april månad då den preliminära siffran landade på en ökning om 0,6 procent. Detta beror i huvudsak på att påsken missgynnar sällanköpsvaruhandelns försäljning då hushållen prioriterar andra aktiviteter än shopping. Inte heller vädrets makter gynnade handeln då aprils inledande vårvärme följdes av blåst och snö, vilket sannolikt minskade lusten att uppdatera vårgarderoben”.

Totalt sett gick handeln på högvarav enligt HUI och SCB under april månad då dagligvaruhandeln gynnas av påsk. Den preliminära försäljningssiffran blev cirka 63 miljarder kronor i april, vilket motsvarar en ökning om 4,0 procent i löpande priser jämfört med samma period föregående år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094