23948sdkhjf

Nordbor e-handlar globalt

Sverige har den högsta andelen konsumenter i Norden som handlar på nätet. 25 procent av de nordiska konsumenternas e-handel kom från utlandet i fjol.

Nordens konsumenter uppskattas ha handlat på nätet för nära 219 miljarder kronor under 2016, enligt Postnords konsumentundersökning E-handel i Norden 2017.

Sverige har den högsta andelen e-handlande konsumenter. Hela 67 procent av befolkningen i Sverige e-handlade under en genomsnittlig månad 2016. Norge kommer tätt efter med en andel på 65 procent, följt av Danmark, 63 procent, och Finland, 49 procent.

En fjärdedel av e-handeln sker över rikets gränser. I rapporten framkommer att finländarna hamnar i topp här, nästan varannan finsk e-handelskonsument köper från utlandet. Kläder och skor är det som nordborna helst e-handlar från utlandet.

– Att nordborna är mogna e-handelskonsumenter ger utländska aktörer goda möjligheter att lyckas på den nordiska marknaden, och de nordiska e-handlarna får vänja sig vid allt större konkurrens utifrån, säger Håkan Ericsson, vd och koncernchef för Postnord, i en kommentar.


E-handel i Norden 2017 baseras på konsumentundersökningar genomförda månadsvis i Sverige, Danmark, Norge och Finland under perioden februari 2016 till och med januari 2017. Sammanlagt har 89 223 respondenter svarat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097