23948sdkhjf

Modehandeln rasade i december

Tio av 13 branscher tappade försäljning under årets sista månad. Ändå hamnade decemberhandeln på plus.
Decemberhandeln gick trögt för majoriteten av branscherna. Kläd- och skohandeln var två av branscherna som redovisar en negativ försäljningsutveckling under december i fjol, enligt Detaljhandelsindex från HUI Research. Klädhandeln minskade med 3,1 procent och skohandeln med 1,6 procent mätt i löpande priser jämfört med motsvarande månad 2015. Även sporthandeln tappade och redovisade en minskning på 2,9 procent.

De branscher som stack ut, det vill säga visade plussiffror, var livsmedelshandeln som ökade med 1,3 procent, apotekshandeln + 1,0 procent och optikhandeln, +7,6 procent.

Den totala decemberhandeln hamnade trots allt på plus, 0,9 procent, vilket motsvarar en försäljning om 75,8 miljarder kronor. Därmed sattes ett nytt rekord för julhandeln – även justerat för prisförändringar eftersom försäljningsvolymen ökade med 0,8 procent.

För helåret ökade klädhandeln med 1,2 procent och skohandeln 2,0 i löpande priserjämfört med 2015. Försäljningen i detaljhandeln totalt ökade med 3,3 procent , vilket motsvarar 750 miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063