23948sdkhjf

Förslag om kvotering slopas

Regeringen stoppar förslaget om könskvotering till börsstyrelser.
Anledningen till varför regeringen inte går vidare med förslaget om könskvotering till bolagsstyrelser är att den inte kommer få stöd av varken Alliansen eller Sverigedemokraterna. Det skriver TT. Propositionen var väntad i februari.

Regeringen flaggade efter valet för en lag 2019 om inte andelen styrelseposter i börsbolagen uppgick till 40 procent kvinnor. Förslaget mötte motstånd av en rad börsnoterade modebolag och ett antal kvinnor i näringslivet som Habit intervjuade i början av 2016. Ordförande för Venue Retail Group och tillika styrelsens ordförande, Ulf Eklöf , var kritisk.
– Personligen tycker jag att det måste bygga på att man tar in folk efter kompetens, sade han.

Även Sanna Suvanto-Harsaae , stryelseordförande för skobolaget Footway, är motståndare till kvotering. Till Habit sade hon att styrelsen måste väljas utifrån kompetens. Hon vill hellre se ett ökat fokus på andelen kvinnor till ledningsgrupperna ökade.

Gunilla Arhén , vd och grundare av stiftelsen Ruter Dam, anser att kvotering är ”dumt”.
– Jag tycker det är bra att fler kvinnor finns i styrelser och på operativa befattningar, men för att långsiktigt få fler kvinnor i styrelser måste man börja nedifrån.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063