23948sdkhjf

Årets julhandel: Modebutikerna tappar

Försäljningen i både kläd- och skohandeln backar i december.
Svensk Handel Stil släpper i dag siffror över försäljningen i modehandeln mellan 1 december fram till 21 december. Utvecklingen visar röda siffror. Klädhandeln backar med 1,9 procent medan skohandeln tappar 7,6 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Siffrorna gäller i jämförbara butiker och i löpande priser.

Svensk Handels Stils ordförande, Mikael Sandström, tror att minskningen delvis kan förklaras av försäljningen under Black Friday.

– November fick ju en rejäl skjuts av Black Friday som vi nu ser resultatet av. I stället för en ökad försäljning har vi fått en omfördelning, förmodligen med lägre marginaler som följd, säger han i en kommentar.

Den kraftiga nedgången för skohandeln kan vara en reaktion på den stora ökningen på 21,5 procent i november, enligt Svensk Handel Stil.

Nu står hoppet till mellandagsrean då modehandeln har en chans att återhämta försäljningen. Dock tror Mikael Sandström att de dystra siffrorna står sig beroende på att färre kommer ta ledigt under mellandagarna, vilket betyder minskade möjliheter att handla.

– Då hamnar vi på årsbasis på strax över noll procents försäljningstillväxt. Med tanke på prisökningarna under året betyder det en minskad volym för modehandeln, konstaterar Mikael Sandström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063