23948sdkhjf

Avmattad detaljhandelstillväxt 2017

Konsumtionen går på högvarv och tillväxten väntas bli god även nästa år om än något avmattad enligt HUI Research som presenterade konjunkturutsikter för kommande år på torsdagsmorgonen. Sällanköpsvaruhandelns prognos för nästa år skrivs ned med 0,5 procentenheter.
På torsdagsmorgonen presenterade HUI Research konjunkturutsikter för 2017 och 2018 som visar att tillväxtprognosen för nästa år revideras med 0,5 procentenheter till en tillväxt om 3,0 procent för den totala detaljhandeln och detsamma för sällanköpsvaruhandeln.
Tillväxttalet för innevarande år ligger kvar på en tillväxt för detaljhandeln totalt om 3,5 procent och för sällanköpsvaruhandeln om 4,0 procent. Men samtidigt har tillväxten planat ut inom vissa delbranscher. HUI Research konstaterar i rapporten att köpkraften är uppe på mycket höga nivåer vilket gör det svårt att sia om stora tillväxttal. Men även om tillväxttakten väntas mattas av så bådar fortsatt lågt ränteläge, befolkningstillväxt och en stadig trend med allt fler sysselsatta gott för handeln. För 2018 ligger prognosen för tillväxt i den totala detaljhandeln på 3,0 procent och för sällanköpshandeln på en ökning om 3,0 procent.

- Köpsuget i svenska hushåll blir mer ljummet de kommande åren, konsumenterna visar tecken på att hålla hårdare i plånboken eftersom man känner viss osäkerhet och oro över vart svensk ekonomi är på väg, säger Michael Cronholm, konsultchef på HUI Research.
Världs- och arbetsmarknadsoro, högre räntor och inflation väntas påverka tillväxten och hushållens konsumtion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08