23948sdkhjf

Björn Borg köper Baseline-koncernen

Bolagets årliga omsättning förväntas öka med 100 miljoner kronor genom förvärvet av distributören i Benelux.
Om två år ska Björn Borg nå en nettoomsättning på 1 miljard kronor. Det kommunicerade Henrik Bunge när han tillträdde som vd för drygt två år sedan. Genom att förvärva distributionsbolaget Baseline B.V. som har hand om grossistverksamheten och återförsäljningen av Björn Borg-produkter i Nederländerna och Belgien räknar Björn Borg med att den årliga nettoomsättningen ökar med 100 miljoner kronor. Baseline B.V. driver dessutom tolv egna butiker. I verksamheten ingår också logistikhantering för den lokala marknaden. Henrik Bunge har tidigare sagt till Habit att fördelarna med egen distribution är att processerna går mycket snabbare och att marginalerna tillförs bolaget.

Redan i december i fjol meddelade Björn Borg att avtalet med Baseline-koncernen hade sagt upp . Baseline skulle behålla distributionsrättigheterna under uppsägningstiden, som skulle löpa till och med november 2019. Nu ändras alltså upplägget.

Baseline-koncernen har totalt 90 anställda. Under 2015 uppgick omsättningen av Björn Borg-produkter till cirka 23,3 miljoner euro, och rörelseresultatet till –0,7 miljoner euro. Benelux-marknaden är Björn Borgs största marknad och stod 2015 för 26 procent av den totala varumärkesomsättningen.

– Vi ser detta som en viktig investering för vår framtida tillväxt, och med rätt timing då 2017 är vårt första år utan tilläggsköpeskilling till den förre ägaren av Björn Borg-varumärket, vilket ökar vår finansiella kapacitet för ett offensivt steg som detta, säger Henrik Bunge , i en kommentar.

Björn Borg betalar över en treårsperiod 1,25 miljoner euro för alla aktier och aktieägarlån inom Baseline-koncernen, skriver bolaget i pressmeddelandet. Tillträde för förvärvet sker den 2 januari 2017.

Henrik Bunge är tydlig med att strategin är att gå mot ett vertikalintegrerat bolag. I maj i år meddelades att brittiska Björn Borg UK Limited blir helägt dotterbolag till Björn Borg efter att resterade 20 procent hade förvärvats av Björn Borg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079