23948sdkhjf

Färre klappar men rekordomsättning

Trots att var fjärde konsument planerar dra ned på julklapps- och julmatsinköpen så väntas decemberhandeln omsätta totalt 77,7 miljarder vilket är en ökning med drygt 2,5 miljarder jämfört med i fjol. Det konstaterar Svensk Handel i årets julprognos.
Handel i Sverige väntas omsätta 77,7 miljarder i december i år, 11 procent av den årliga handeln, vilket är en ökning med drygt två och en halv miljard jämfört med 2015 då decemberhandeln omsatte 75,1 miljarder.Det framgår av Svensk Handels julprognos för 2016.

2001 låg konsumtionen under julmånaden på 45,4 miljarder och 2010 66,2 miljarder. Julen innebär en merförsäljning för handeln på 16,5 miljarder kronor och svenskarna köper julmat för 700 kronor per person och julklappar för 1 000 kronor per person.

Var fjärde konsument planerar att dra ned på julklappsinköpen. Den fysiska handeln lockar 54 procent av de tillfrågade som uppger att de köper julklappar i den lokala butiken medan 33 procent gör inköpen på nätet. Av de näthandlande hushållen har 69 procent av dem hemmavarande barn. 28 procent av e-shoppade varorna köps från utländska sajter.
I rapporten framgår det att 21 procent av de tillfrågade gjorde julklappsinköpen under black friday, ett för Sverige relativt nytt shoppingfenomen som oroar Svensk Handel som tror att det kan minska den traditionella julhandeln då dagen alltid infaller i november och att lönsamheten minskar i butikerna.
– Detta visar att en god jul för konsumenten inte behöver bli lika god för handeln. Att fler handlar utomlands och att färre handlar till fullpris gör att många handlare får kämpa, även om julhandeln är årets höjdpunkt försäljningsmässigt, säger Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel i en kommentar.
I rapporten framgår att 40 procent av handlarna tar in extrapersonal vilket innebär att 20 000 människor får en möjlighet att få in en fot på arbetsmarknaden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063