23948sdkhjf

Skatteverket vill ändra i kassaregisterlagen

I takt med nya betalningsmetoder och ny teknik vill Skatteverket se över lagen.
Kassaregisterlagen började formellt att gälla redan 2007, och började tillämpas 2010.

– Det har hunnit hända en hel del på betalsidan på de här åren, så nu gör vi en översyn för att göra lagen mer heltäckande, säger Conny Svensson , nationell samordnare på Skatteverket.

För att ett företag ska omfattas av lagen ska det omsätta fyra prisbasbelopp per år inklusive moms. Det innebär en omsättning på minst 177 200 kronor. Skatteverket vill se att fler bolag ska omfattas av lagen, och har tidigare föreslagit att omsättningsgränsen bör halveras till två prisbasbelopp, 88 600 kronor.

– Genom en sådan sänkning skulle förutsättningarna för en sund konkurrens förbättras ytterliggare, säger Conny Svensson.

Ny teknik och ökande e-handel har ändrat betallandskapet. Nya elektroniska betalningar gör att lagen blivit lite tandlös.

En sådant betalsystem är Swish som från början var avsett för betalningar mellan privatpersoner men som används av företagare. Försäljningen syns då inte i bokföringen eller för Skatteverket.

– Tar man en betalning ska det gå in i kassan, säger Conny Svensson och forsätter:

– Det är en hel del fusk. Det ser vi under våra kontroller.

Inte heller får kunden det lagstadgade kvittot.

– En bekräftelse i appen på att betalningen är gjord, är inte det samma som ett kvitto.

Skatteverket vill också ha ett tillverkaransvar för kassaregisterleverantörer.

– I dag är det så att det är butiksägaren som ställs till svars om inte systemen uppfyller kraven, säger Conny Svensson.

Fram till i dag har Skatteverket valt att i förekommande fall kontakta tillverkaren för att få felen åtgärdade, i stället för att sikta in sig på handlaren.

Conny Svensson har fått signaler om att betalbranschen ställer sig positivt till att ansvaret läggs hos tillverkaren i stället.

– I Norge förbereder man just nu en kassaregisterlag där motsvarande ansvar förelås läggas på tillverkaren, säger Conny Svensson.

Ylva Åkesson/Dagens Handel
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062