23948sdkhjf

Ett gott modeår

Svensk modebransch omsatte 305 miljarder kronor 2015, enligt rapporten Modebranschen i Sverige som har tagit fram av tolv organisationer inom mode- och designindustrin. H&M står för 59 procent av omsättningen. Exporten växte med 19,6 procent i fjol.
Den svenska modebranschen uppvisade en tillväxt om 15,3 procent och omsatte totalt 305 miljarder kronor år 2015, det framgår av en rapport som tagits fram av kunskapsföretaget Volante Research på uppdrag Association of Swedish Fashion Brands och 11 samarbetorganisationer däribland Svensk Handel Stil, Swedish Fashion Council, Modebutikerna, Proteko, Sveriges Textilhandlare och Textilhögskolan i Borås. Tillväxten är den största årliga under de senaste fem åren.

I rapporten, som är den femte i ordningen, framgår att såväl den inhemska och exporten steg i fjol, en tillväxt med 7,0 procent respektive 19,6 procent. Exporten, som står för 68 procent av omsättningen, har nära fördubblats sedan den första mätningen 2011 och den totala omsättningen har gått från 207 till 305 miljarder under de senaste fem åren.

32 procent av omsättningen, 98 miljarder kronor, utgörs av försäljning på den svenska modemarknaden.
– Den svenska modebranschen fortsätter att visa på en otrolig kraft både här hemma och internationellt, och befäster därmed sin roll som en av Sveriges starkaste kreativa och kulturella näringar, säger Emma Ohlson, generalsekreterare för ASFB i en kommentar.

H&M står,med 181 miljarder i omsättning varav 96 procent är export, för 59 procent av den totala omsättningen i svensk modebransch och om man bortser från modekoncernen siffror så ökade exporten med 18,1 procent och den inhemska marknaden med 7,0 procent.
I rapporten framgår det att branschen hade motsvarande 58 452 heltidstjänster, 3 av 4 är kvinnor, 2015 vilket var en ökning med 4 procent. 61 procent arbetar inom butikshandel. Därtill konstateras att branschen är mer jämställd jämfört med näringslivet i stort och andelen kvinnliga vd:ar är dubbelt så hög i modebranschen som i övrigt näringsliv, 31 procent jämfört med 16 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063