23948sdkhjf

Väntat ras i modehandeln

Försäljningen av skor minskade tvåsiffrigt i september enligt Detaljhandelsindex från HUI Reserach och SCB. Raset blev inte fullt så stort i klädhandeln men modehandeln drabbades inte oväntat av utebliven höstkyla.
Försäljningen i skohandeln minskade med -11,0 procent i september och klädhandeln minskade med -4,4 procent under månaden mätt i löpande priser, enligt Detaljhandelsindex från HUI Research och Statistiska Centralbyrån. Även sport- och fritidshandeln minskade försäljningen med -1,2 procent. Mätt i fasta och kalenderkorrigerade priser som minskade försäljningen med -7,3 procent i klädhandeln, -14, 5 i skohandeln och -3,3 procent i sport- och fritidshandeln.

Totalt ökade försäljningsvolymen i detaljhandeln i september med 0,6 procent i september jämfört med motsvarande månad 2015. Sällanköpsvaruhandeln ökade med 1,0 procent enligt kalenderkorrigerade uppgifter. Omsättningen för sällanköpsvaruhandeln mätt i löpande priser ökade med blygsamma 0,4 procent.

I rapporten skriver HUI Research sällanköpsvaruhandeln utvecklades svagast och försäljningen minskade för drygt hälften av delbranscherna och för många var starka jämförelsetal boven i dramat. ”Det preliminära utfallet för månaden underbygger också bilden av att säsongsberoende delbranscher såsom modehandeln och sporthandeln har haft det tufft i september som blev ovanligt varm och nederbördsfattig”, kommenterar Andreas Svensson, HUI Research utfallet i rapporten.

Hittills i år har klädhandelns försäljning ökat med1,0 procent, skohandel med 2,1 och sport- och fritidshandeln med 4,2 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079