23948sdkhjf

Handlarna tror på den egna butiken

HANDELSBAROMETERN Handlarnas förväntningar på utvecklingen i detaljhandeln minskade i augusti. Vad gäller utvecklingen i den egna butiken är bilden ljusare.
Framtidsindikatorn för detaljhandeln, det vill säga handlarnas förväntningar på utvecklingen de kommande tre månaderna, minskade i augusti med 1 procentenhet till 101. Både förväntningar vad gäller försäljning, lönsamhet och antal anställda bidrog till att dra ned indikatorn. Det visar Handelsbarometern från arbetsgivarorganisationen Svensk Handel.

Däremot är handlarna mer positiva vad gäller utvecklingen i den egna butiken. Förväntningarna på försäljningen, antalet anställda och lönsamheten ökade i augusti, vilket drog upp framtidsindikatorn med 1,2 procentenheter till 106,4. Av de 200 slumpvis tillfrågade handlarna tror 44 procent på ökad försäljning medan nästan 47 procent tror att den blir oförändrad. 31 procent tror att lönsamheten kommer att öka medan 15 procent tror på en minskning. En majoritet spår dock att den blir oförändrad.

– Försäljningsförväntningarna för detaljhandeln ligger alltjämt högt, men det är oroande att förväntningarna både för lönsamheten och nyanställningarna i augusti ligger på minus, säger Jonas Arnberg , chefsekonom på Svensk Handel, en en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078