23948sdkhjf

JC i kris – har ansökt om rekonstruktion

Likviditetsbrist gör att kedjan har ansökt om företagsrekonstruktion.
JC på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Kajsa Åström

Ansökan inkom till Stockholms tingsrätt den 6 april, vilket Handelsnytt var först med att berätta.

I november 2013 sålde svenska modebolaget Retail and Brands JC-kedjan till kinesiska Denim Island Group med Gordon Wu i spetsen. Vid tiden blödde JC och kedjan hade skapat huvudbry för ägaren en längre tid. Problemen tycks ha fortsatt. I fjol gjorde JC en förlust på över 100 miljoner kronor, vilket betyder att bolaget under förra året tredubblade sin förlust jämfört med 2014.

Anledningen till att JC Sverige nu ansöker om företagsrekonstruktion beror dels på att omställningsprocessen efter köpet har tagit längre tid och krävt mer resurser än planerat, dels en svag försäljningsstart på 2016, enligt bolaget. Likviditetsbristen är därmed ett faktum.

Rekonstruktionsansökan följer på vd-avgången den 29 mars då Thomas Behring slutade samt gick ur styrelsen. Lliya Meric , som enligt Habits källa är skjorttillverkare och som jobbar nära Gordon Wu, har valts in som styrelseledamot. Så sent som i november i fjol lämnade 22 franschisehandlare kedjan då de inte ville förlänga avtalet med JC.

Enligt Habits källa med god insyn i företaget är JC vanskött och kompetens saknas.

I dag driver JC 54 egna butiker på den svenska marknaden där det också finns åtta franschisebutiker. Dessutom drivs 15 butiker i Finland genom ett helägt dotterbolag. Från den 1 januari till 31 december uppgick omsättningen till 447 miljoner kronor och rörelseförlusten till 103 miljoner kronor.

Läs också:

Verksamheten har brustit

Thomas Behring lämnar JC

JC-handlare lämnar

JC:s senaste butikskoncept som sjösattes i samband med Mall of Scandinavias öppning i november i fjol.
Foto: Kajsa Åström
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078