23948sdkhjf

Otryggt inom handeln

Antalet tillsvidareanställningar på heltid inom handeln har minskat kraftigt sedan 1990-talet enligt en ny rapport från fackförbundet Handels.
2015 hade 31 procent alla arbetare inom handeln en tillvidareanställning på heltid enligt fackförbundet Handels nya rapport ”En dålig affär”. Det är en kraftig minskning jämfört med 1990 då motsvarande siffra låg på 43 procent.

I stället har timanställningar och anställningar vid behov ökat markant för arbetare inom detaljhandeln medan provanställningar och vikariat har minskat. Timanställningar och anställningar vid behov utgör i dag nära 80 procent av alla tidsbegränsade anställningar. Därtill noteras i rapporten att klyftorna i handeln ökar mellan arbetare och tjänstemän och medan 28 procent av alla arbetare i detaljhandeln har en tidsbegränsad anställning är det endast 9 procent av tjänstemän en motsvarande tjänst.

– Den här rapporten visar hur utbrett det är med otrygga anställningar i vår bransch. Det som arbetsgivarna kallar för flexibilitet leder till en extremt osäker situation för våra medlemmar som hela tiden måste jaga timmar för att klara av att betala mat och hyra, säger Handels förbundsordförande Susanna Gideonsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078