23948sdkhjf

Gina Tricots vd slutar

Efter ett och ett halvt år avgår Göran Bille som vd på klädkedjan Gina Tricot. – Det har varit ett tufft år, det ska jag inte sticka under stol med, säger Göran Bille till Habit
Göran Bille avgår som vd för Gina Tricot och blir industriell rådgivare åt klädkedjans majoritetsägare Nordic Capital.

Slutar du på eget initiativ?
– Ja, mitt uppdrag för klädkedjan var tidsbegränsad och skulle löpa ut vid slutet av detta år. Nu valde jag att sluta lite tidigare.

– Nordic Capital ser större områden där min kompetens kan komma till nytta. Jag kommer att vara industriell rådgivare för deras retailsektor.

Konkret innebär det att Göran Bille bevakar branschens aktörer för att stärka Nordic Capitals retailportfölj. Han kommer att vara involverad vid förvärv och försäljning.

Har det varit några oenigheter med styrelsen?
– Nej, det kan jag inte säga. Vi har haft en gemensam målbild.

Göran Bille tillträdde som vd för Gina Tricot i september 2014, med ambitionen att ändra förutsättningarna för att vända bolagets ekonomiska kurva.
– Min uppgift var att få till en vettig struktur för Gina Tricot. Det har varit ett familjeägt bolag och man har levt på att vara duktiga på marknadsföring och produkt, men man har inte byggt bolaget underifrån.

Hur har det gått?
– Det har varit ett tufft år, det ska jag inte sticka under stol med. Vi har inte lyckats i alla delar. Totalt sett kan vi inte vara nöjda med 2015.

Göran Bille vill inte kommentera vilka delar som inte har fungerat för bolaget.
– När vi släpper siffrorna för 2015 kommenterar vi vad som inte har funkat.

Vad har du åstadkommit under ett och ett halvt år?
– Vi har fått en struktur i bolaget som bygger för framtiden.

Göran Bille nämnde i en tidigare intervju med Habit att han räknade med att Gina Tricot skulle vara redo för expansion från under 2016.
– Vi öppnar nya butiker, men det är inte i den takten som jag såg framför mig hösten 2014.

Butiker har också stängt under Göran Billes tid på Gina Tricot. Det totala antalet butiker uppgår i dag till 183, det är ungefär detsamma som när Bille tillträdde.

Göran Bille stannar som delägare i bolaget, hur stor ägarandelen är vill han inte berätta.
– För en privatperson är det en ansenlig mängd. Jag ser definitivt att Gina Tricot har en plats på detaljhandelsmarknaden. Det finns en stark drivkraft hos vår personal, både på inköp och i butik.

På måndag arbetar Göran Bille sin sista dag på Gina Tricot.
– Jag kommer inte att ha någon operativ roll i bolaget eller sitta i styrelsen.
Hur ser dina planer ut för framtiden?
– Jag ska inte ta på mig något operativt uppdrag igen. I så fall blir det styrelsejobb och så den industriella rådgivningen. Jag har jobbat i 37 år och tog mitt första vd-uppdrag vid 26 år. Jag känner att nu får andra ta den delen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078