23948sdkhjf

Nytt digitalt textillabb i Umeå

I Sliperiets SoftLab i Umeå ska bland andra formgivaren Minna Palmqvist utforska textilt skapande med hjälp av nya digitala tekniker.
Minna Palmqvist är en av stipendiaterna i Sliperiets SoftLab, ett digitalt prototyp- och experimentlaboratorium för textil och elektronik vid Umeå Universitet.

– Målet med min tid på Sliperiet är en ny kollektion, som bygger vidare på mitt skulpturala uttryck och den konfliktfyllda bilden av kvinnokroppen, säger Minna Palmqvist, formgivare och konstnär som jarbetar med mode.

– Tekniken i SoftLab gör det möjligt för mig att göra sådant jag inte kan göra med mina fingrar – den blir en förlängning av mig själv.

Den andra stipendiaten heter Ricardo O’Nascimento och är till vardags verksam i Nederländerna där han arbetar med bärbar teknik i form av olika plagg, så kallade wearables.

Sliperiet är en tvärdisciplinär och gränsöverskridande innovationsmiljö vid Umeå universitet. Här finns Sveriges första FabLab, fabrication lab, som är en kreativ verkstad med teknik och utrustning för digital produktion. I prototypverkstäderna finns nu även ett SoftLab, för att erbjuda en helt unik bredd av digitala tekniker för olika material. Labbet erbjuder möjligheter för modeskapare, designer och produktutvecklare att enkelt och effektivt förverkliga idéer.

– Digital tillverkning är inte bara laserskärare och 3D-printing. Öppnandet av SoftLab gör att experimenterande med smarta textilier och bärbar teknologi såväl som nya former av digital tillverkning blir tillgängligt för en växande skara, säger Linnéa Therese Dimitriou, konstnärlig ledare på Sliperiet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078