23948sdkhjf

Svensk Handels vd: Frys ingångslönerna

Det är ett av arbetsgivarorganisationens krav när avtalskraven växlades i går.


Att låta ingångslönerna ligga kvar på dagens nivå, är ett av Svensk Handels krav. Genom att frysa ingångslönerna skulle ungdomar och nyanlända lättare komma in på arbetsmarknaden. Dessutom skulle fler nya jobb skapas i handeln. Men hur många, kunde Karin Johansson , vd för Svensk Handel, inte svara på, vid gårdagens pressträff.

– Att genom höjda ingångslöner ytterligare höja trösklarna till arbetsmarknaden vore mycket olyckligt. Speciellt som vi redan har den lägsta andelen inträdesjobb i hela EU, sade hon.

Svensk Handels andra krav gäller lönebildningen. Här förespråkar man en modell där löneutrymmet fördelas lokalt efter kriterier som fastställts gemensamt av arbetsgivare och fackklubb. Det skulle ge förutsättningar för att premiera ambitiösa medarbetare och öka lönespridningen.

Det tredje kravet avser partihandelsavtalet, som vid förra avtalsrörelsen förlades i en arbetsgrupp. Svensk Handel vill se ett modernt avtal som anpassas till dagens förhållanden. Risken är annars att lagren flyttar utomlands, underströk Karin Johansson.

Foto: Maj-Britt Rehnström
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078