23948sdkhjf

Hållbarhetsinitiativ får fortsatt stöd

Miljönämnden i Västra Götaland tog i förra veckan beslutat att fortsätta och även utöka satsningen i projektet Re:textile. Projektet stöttas också av bland andra Vinnova, Högskolan i Borås/Textilhögskolan, Modeinkubatorn i Borås, Wargön Innovation och Naturskyddsföreningen.
Projektet Re:textile får fortsatt och utökat stöd. Totalt handlar det om 13 miljoner kronor under tre år varav Västra Götalandsregionen bidrar med 4,8 miljoner kronor.

– I dag får vi textilt avfall i en ohanterlig mängd och i framtiden kommer det råda brist på textila råvaror, säger Birgitta Nilsson, processledare miljöavdelningen, Västra Götalandsregionen. Vårt mål är att tillsammans med den västsvenska textilbranschen skapa möjligheten till att förlänga kläders livslängd från två till tio år. Störst lönsamhet kan vi få för plaggen i garderoben. Om alla regioninvånare uppdaterar ett plagg, blir det 1 700 000 plagg, en bra grund för att börja testa nya applikationer och affärsmodeller.

Syftet med projektet är att skapa flera nya affärsmöjligheter i Västra Götaland för mer miljöanpassade flöden av textil samt skapa sysselsättning. Därtill skapar man en nationell men även internationell kunskapsarena genom projektet som även en rad modeföretag visat intresse för.

Västra Götalandsregionen är huvudfinansiär för Re:textile medan Science Park Borås är projektägare och Marketplace Borås projektleder arbetet. Dessutom fungerar Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund, Vinnova, Högskolan i Borås/Textilhögskolan, Modeinkubatorn i Borås, Wargön Innovation, Borås Energi & Miljö, Coompanion, Naturskyddsföreningen, Röda Korset och medverkande företag som partner i projektet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063