23948sdkhjf

Ni fantastiska män

LEDARE Modebranschen i Sverige bärs av kvinnor. Hela 73 procent av de anställda är kvinnor. Ändå är det männen som styr i modets toppskikt. Det är inte rimligt.
Modebranschen i Sverige bärs av kvinnor. Hela 73 procent av de anställda är kvinnor, enligt statistik från Unionens medlemstidning Kollega. På styrelsenivå är balansen en annan, här dominerar männen med 60 procent, enligt siffror från 2013. Det är visserligen mer jämställt än övriga näringslivet där antalet kvinnor på högre beslutsfattande nivå är 31 procent. Samma år var andelen kvinnliga vd:ar 29 procent i modebranschen, jämfört med 15 procent i övriga näringslivet.
Hur som, statistiken är inte purfärsk och det rör på sig på höga höjder, men trenden är ändå tydlig; det är männen som styr i modets toppskikt.

Jag funderar på detta faktum efter årets fenomenala Habit Modegalan som ägde rum på restaurang K-märkt i Stockholm i början av november. En riktig branschgala som lyfter fram och uppmärksammar hela modebranschen – allt från designer och leverantörer till butiker. Alla delar som utgör vår fantastiska bransch.

Det var bara en sak som skavde under galakvällen. Bland 13 pristagare var det endast kvinnliga representanter i två kategorier. Det är inte rimligt. Jag ska villigt erkänna att vi inte haft med bolagens könsfördelning som bedömningskriterium i juryarbetet. Vi har tittat på bolagens prestation inom en mängd områden, men inte dess förmåga att preferera jämställdhet. I min enfald trodde jag inte att det skulle behövas.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063