23948sdkhjf

Åtgärder mot farliga kemiska ämnen

På tisdagen lämnade Kemikalieinspektionen en rapport till regeringen med ett förslag om hur man ska arbeta för att minska riskerna med kemikalier i kläder och annan textil.
På tisdagen lämnade Kemikalieinspektionen en rapport till regeringen som innehåller förslag på fortsatt arbete för att minska riskerna med kemikalier i textilier. Bland annat föreslås att regeringen ska arbeta pådrivande för att man inom EU ska utveckla en enhetlig produktlagstiftning. Därtill önskar man att kemikalielagstiftningen Reach utökas till att också innefatta vissa azofärgämnen och att regeringen utreder om en det kan vara effektivt att få ned användandet av farliga kemikalier med hjälp av att en skatt. Rapporten är myndighetens svar på ett regeringsuppdrag.

– Det förekommer ämnen i textilier som kan skada människor och miljön. Det är dessutom svårt för företag, myndigheter och konsumenter att få information om vilka kemiska ämnen som finns i textil. En särskild EU-lagstiftning på området skulle vara det mest effektiva sättet att minska riskerna, säger Amelie Pedersen, projektledare för regeringsuppdraget på Kemikalieinspektionen.

Hela rapporten finns här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062