23948sdkhjf

Nyanlända viktiga inför avtalsrörelsen

– Handeln är en fantastisk möjlighet får många att få sitt första jobb. På en pressträff inför stundande avtalsrörelse betonade Svensk Handels vd Karin Johansson handelns möjlighet att öppna upp för nyanlända.
På fredagsmorgonen gav Svensk Handel inför församlad presskår sin syn på förutsättningarna inför kommande avtalsrörelse. Då passade Karin Johansson på att ta upp frågan om vad svenska företag i allmänhet, och handeln i synnerhet, kan göra för flyktingar.

– Arbetsmarknaden måste öppna upp famnen för många av våra nyanlända. Och vi vet att handeln för många är vägen in på arbetsmarknaden, sade Karin Johansson och fortsatte:

– 11 procent av den totala sysselsättning finns i handeln. Och om vi ser specifikt på gruppen unga är det 20 procent av de unga som just finns i handeln.

Hon citerade den undersökning som visar av att 24 procent av de svenskar som idag har ett jobb, hade sina första jobb just i handeln.

– Vi vill gärna vara med här. Om inte trösklarna in på arbetsmarknaden är för höga ska vi dra vårt strå till stacken. Och vi ska fortsätta leverera fler jobb till unga och andra som står längre från arbetsmarknaden. Våra företag vill göra skillnad, sade Karin Johansson.

Igår, torsdag, gick Ica ut och berättade att man ansluter sig till regeringens satsning 100-klubben för att erbjuda arbetstillfällen till nyanlända. Sedan tidigare är Axfood och Hemköp med.

– Många företag vill och är engagerade. Så jag tror att den här avtalsrörelsen som vi har runt hörnet också måsta handla om de som står utanför arbetsmarknaden. Ytterst slår det mot oss alla, om vi inte får in folk i jobb, avslutade Karin Johansson.

Ylva Åkesson/ Dagens Handel
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062