23948sdkhjf

Stadskärnorna förlorar matchen

I dagarna släpps en rapport som tar temperaturen på stadskärnorna. Det står helt klart att stadskärnorna håller på att förlora matchen mot externhandeln. Bakom rapporten står Svensk Handel, Fastighetsägarna och Stadsliv.
Syftet med rapporten är att skapa mer livskraftiga stadskärnor och man konstaterar att utvecklingen mot minskande handel i städernas kärnor går snabbt.

“När det gäller handeln är trenden tydlig. Stadskärnorna ser ut att förlora matchen mot externhandeln. En klar majoritet av landets stadskärnor tappar marknadsandelar när det gäller sällanköpshandel. Delvis kompenseras detta bortfall av att stadskärnorna ökar inom sektorer som restaurang, kafé och service- och tjänstenäringar”, skrivs det i rapporten.

I rapporten skisseras också orsakerna till att det ser ut som det gör med växande externa centrum på stadskärnornas bekostnad. Externa centrum ger tillgänglighet i form av bilparkering och kollektivtrafik, enhetliga och kundanpassade öppettider samt ett starkt utbud. Tillgängligheten är nyckelordet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063