23948sdkhjf

Fler vill ha mink

Stor efterfrågan på mink driver upp priserna. I Kina, Europa och USA ökar pälsförsäljningen trots mildare vintrar. Svenska bönder väntas exporterar drygt 1 miljon skinn i år.
Det är enligt Svensk Mink en mycket stor efterfrågan på minkskinn världen över och prisuppgången på runt 10 procent vid årets januariauktion följdes upp med en ytterligare ökning på 11 procent vid en auktion i Köpenhamn nu i februari. I januari gick 4,5 miljoner skinn under klubban och i februari 5,9 miljoner skinn och totalt såldes minkskinn för 3 miljarder. Svenska bönder, som är bland de bäst betalda i världen, får nu drygt 500 kronor i genomsnittspris för sina skinn.

Det är framförallt stort intresse från Kina på minkråvara. En kall vinter i landet, i kombination med köpstarka konsumenter och pälsens centrala plats i modebilden har gjort att Kinas stora lager av päls redan är slut vilket ökar nu efterfrågan igen. 
Även i i USA och Europa ökar pälsförsäljningen.

- Både från Europa och USA har rapporterna varit positiva. Päls syns på runt 70 procent av världens catwalker, däribland alla de större och tongivande modemässorna, och mellan 400 och 500 större designers använder regelbundet päls i sina kollektioner, säger Johan Dalén, vd för Svensk Mink.

I mars äger en pälsauktion rum i Helsingfors då 6,1 miljoner skinn kommer att bjudas ut. Svenska minkbönder räknar med att exportera 1,2 miljoner skinn under 2015.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078