23948sdkhjf

Björn Borg slutspurtade

Sport- och underklädesföretaget gjorde ett starkt sista kvartal. I bokslutskommunikén kommunicerar modeföretaget nu målet om dubblad försäljning, 1 miljard i omsättning 2019, och en genomsnittlig årlig tillväxt om 13 procent.
Den starka slutspurten om en omsättningsökning på hela 36 procent för fjärde kvartalet, oktober till december, härrör också till svag jämförelsesiffra för motsvarande kvartal 2013 men också en förbättrad försäljning i den egna e-handeln, och på marknaderna Sverige och Finland samt bättre genomförsäljning hos distributörer och licenstagare. Försäljningen av skor, doft och glasögon minskade under årets fjärde kvartal. För helåret visade Belgien och Finland god tillväxt medan försäljningen i Holland, Sverige, Norge och Danmark backade i fjol. England som är en av bolagets mindre marknader fortsätter att utvecklas väl. Under årets sista kvartal öppnade en tredje butik i Helsingfors i Finland och den norska distributören öppnade två nya butiker i Oslo. Totalt finns nu 41 butiker med Björn Borg-skylt varav 18 drivs i egen regi.

Koncernens nettoomsättning ökade med 36 procent till 135,3 miljoner kronor för årets fjärde kvartal, oktober till december. Bruttovinstmarginalen uppgick till 54,1 procent för perioden och rörelseresultatet landade på 3,6 miljoner kronor jämfört med –12,5 miljoner kronor för samma kvartal i fjol. Resultat efter skatt uppgick till 5,9 miljoner kronor för fjärdekvartalet jämfört med –11,0 miljoner kronor.

I bokslutskommunikén kommunicerar bolaget även den nya affärsplanen som benämns Northern Star och som innebär ökat fokus på sportmode och nya produktgrupper i segemnetet, egen e-handel samt stärkt geografisk närvaro i Nordeuropa. De finansiella målen för 2015 till 2019 handlar om en årlig genomsnittlig tillväxt om 13 procent och ett omsättningsmål på 1 miljard kronor 2019 med en rörelsemarginal om 15 procent och en soliditet som inte ska understiga 35 procent.

För helåret 2014 ökade koncernens nettoomsättning med 9 procent till 538,8 miljoner kronor. Rörelseresultatet för året uppgick till 56,0 miljoner kronor och resultatet efter skatt blev 47,6 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079