23948sdkhjf

H&M på lista över lönesyndare

H&M har hamnat på en lista, som brittiska regeringen gjort, över 37 företag som inte har betalat den lagstadgade minimilönen i Storbritannien. 540 anställda har fått för låg lön och H&M måste betala böter.
Det innebär att kedjan bryter mot lagen om minimilön och enligt listan har 540 anställda i Storbritannien fått drygt 2.600 pund, cirka 30.000 kronor, för lite betalt. H&M är den största syndaren på regeringens lista. Övriga arbetsgivare har som mest 68 anställda som varit underbetalda.

– Om arbetsgivare bryter mot lagen måste de förstå att vi kommer att vidta hårda åtgärder genom att namnge, skämma ut och bötfälla dem samt hjälpa anställda att få hundratusentals punds i lön som de ska ha, säger Storbritanniens arbetsmarknads- och konsumentminister Jo Swinson, till Dagens Nyheter.

I dag är böterna motsvarande cirka 17.000 kronor per företag. Regeringen ska höja summan och vill dessutom att böterna ska baseras på antal anställda som är underbetalda. Går lagen igenom betyder det att i H&M:s fall hade böterna i stället kunnat hamna på över 100 miljoner kronor.

– H&M har över 9.500 anställda i Storbritannien. Tyvärr, på grund av ett fel i några av våra butiker när det gäller tidsloggning, fick 540 anställda av misstag lägre betalt än minimilönen, säger en talesperson för H&M till The Independent.

Minimilönen som är lagstadgad är 6,50 pund (80 kronor) i timmen för personer över 21 år. För 18–20-åringar är lönen 5,13 pund (63 kronor). Camilla Myrsten/Dagens Handel
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063