23948sdkhjf

Konkursminskning i handeln

Antalet konkurser i detaljhandeln minskade med 21 procent under 2014. Men konkursfrekvensen inom handeln är dock även fortsatt på hög nivå.
674 företag i detaljhandeln försattes i konkurs under 2014, vilket är 177 färre än året innan, skriver Dagens Handel.

Företagskonkurserna minskade med 5,7 procent under 2014. Det visar statistik från UC.Det är bättre än den prognos som UC tidigare har gjort, som pekade på en konkursnedgång på 2-3 procent. Det är en god inhemsk efterfrågan i kombination med en något förbättrad världskonjunktur som har inneburit bättre villkor för svenska företag.

En av de branscher som har haft störst minskning under året är detaljhandeln, där 674 företag försattes i konkurs jämfört med 851 året innan. Det innebär en

– Trenden med minskat antal konkurser är tydlig. Dock ser vi att det till stora delar är den inhemska efterfrågan som driver tillväxten snarare än en stark export. Det märks framförallt i konkursstatistiken för detaljhandel samt information och kommunikation, säger Roland Sigbladh , marknadschef UC.

Svensk Handels chefekonom Jonas Arnberg , kommenterar detaljhandelns konkursutveckling.

– Handeln genomgår en tuff strukturomvandling med digitalisering, nya konsumentvanor och hård konkurrens som sammantaget pressar konsumentpriser och handelns lönsamhet. Ett minskat antal konkurser är mycket välkommet. Men konkursfrekvensen är dessvärre fortsatt på en hög nivå, förhoppningsvis kan den komma att fortsätta minska under 2015, säger Jonas Arnberg.

Antalet företagskonkurser uppgick totalt till 6 563 stycken under året jämfört med 6 960 stycken 2013, vilket innebär en minskning med 5,7 procent.

– Ur ett historiskt perspektiv börjar vi nu se väldigt låga konkurstal. Det gäller framförallt när man tänker på den stora ökning av antalet aktiebolag som vi haft under de senaste åren, säger Roland Sigbladh på UC.

Thomas Karlsson/Dagens Handel
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063