23948sdkhjf

Vattenreningsprojekt prisas

Smart Textilesprojektet Waterweave vann två priser vid Ventures Cups regiontävling i veckan. Nu går projektet vidare till final i Stockholm i vår.
Smart Textilesprojektet Waterweave vann priset i kategorin Miljö och Energi och kammade även hem hela regionfinalen Väst i Venture Cup som hölls i Göteborg på onsdagen. Ära och prispengar, 100 000 kronor, gick till Maria Knutsson och Sandra Melin från Chalmers entreprenörsprogram som tillsammans med Nils-Krister Persson från Smart Textiles och Patrik Lennartsson från Högskolan i Borås varit delaktiga i projektet. De två förstnämnda har plockats in för att kommersialisera produkten och de andra två har forskat på idéen om ett textilt vattenreningssystem.

-För prispengarna ska vi pröva vattenreningen ute i fält och i labb för att kunna vidareutveckla den ytterligare, säger Sandra Melin.

Juryns motivering lyder;

”Med ett starkt erbjudande och en enorm marknadspotential löser denna idé ett akut och viktigt problem. Juryn ser goda möjligheter att bli en ”game changer” på global nivå”

Projektet är ett textilt vattenreningssystem som fungerar genom att ett tyg sänks ned i förorenat vatten. Med hjälp av en så kallad fotokatalytisk beläggning på tyget som i kontakt med solljus startar en process som dödar bakterier och andra mikroorganismer renas vattnet. Vattendrag kan också renas från tungmetaller genom att använda en beläggning med en speciell svamp, som fått växa på tyget. Metoden kan till exempel användas vid rening av dagvatten i Sverige.

Sverigefinalen i Venture Cup hålls i Stockholm under våren 2015 och där har Waterweave möjlighet att ta hem ytterligare pris för bästa affärsplan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079