23948sdkhjf

Tufft handelsklimat i Göteborg

Butikerna i Göteborgs innerstad kämpar och sällanköpsvaruhandeln tappade i fjol var tionde krona, enligt en undersökning som konsultföretaget  WSP låtit göra i samarbete med Fastighetsägarna GFR. Butikerna i Nordstan är dock undantagna.
Trots att antalet besökare ökat med 6 procent under 2013 så tappar handlarna var tionde krona inom sällanköpsvaruhandeln i Göteborgs citykärna. Det framgår av en rapport framtagen av WSP och fastighetsägarna GFR. Minskad försäljning av varor som kläder, skor, men även böcker och leksaker motsvarar i genomsnitt en miljon kronor per butik i Göteborgs innerstad. Siffran gäller exklusive Nordstan för där ökade istället försäljningen med hela 13 procent, motsvarande i snitt tre miljoner kronor per butik. Med Nordstans butiker inräknade växte omsättningen i Göteborgs innerstad med svaga 1 procent under 2013.

- Besökarna blir fler, men man väljer att handla i Nordstan. Innerstadens unika utbud väger inte upp tillgängligheten med parkeringar och öppettider i Nordstan, säger Rikard Ljunggren, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Göteborg.

För butikerna på Avenyn inom sällanköpsvaruhandeln minskade försäljningen med 6 procent och undersökningen befäster därmed tesen om gatan som klassisk restauranggata. Rapportens slutsats är att stadskärnan är i behov av bostäder och arbetsplatser.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063