23948sdkhjf

Julhandeln ger 20 000 extrajobb

Att arbeta som extraanställd i handeln inför julen är en inkörsport på arbetsmarknaden, anser Svensk Handel.
– Julhandeln i landets butiker medför att en av tre butiker anställer extra personal. Totalt innebär det cirka 20 000 jobb i landets butiker nu i december och för många ungdomar är det ett första jobb som leder vidare till fortsatt arbete, säger Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel.

I Svensk Handels indikator över optimismen och framtidsförväntningarna bland handelns företag, Handelsbarometern, svarade en av tre handlare att butiken tar in extrapersonal under december månad. Det är vanligast att man tar in en till tre personer extra. Fler dagligvaruhandlare än sällanköpsvaruhandlare anställer extrapersonal inför jul. Tre av fyra handlare uppger att det är ganska eller mycket vanligt att extraarbete leder till fortsatt arbete i företaget.

Framtidsindikatorn, som väger samman handlarnas förväntningar på försäljningsutveckling och nyanställningar, minskade kraftigt från förra månadens notering på 7 till nuvarande notering på -1.
– Framtidstron i december sjönk antagligen i tron att arbetsgivaravgifterna för unga skulle höjas till årsskiftet. Budgetens fall resulterade istället i en riktig nyårsgåva till de medarbetare i handeln vars jobb var hotade. Tyvärr är segern inte vunnen än, osäkerheten förblir stor fram till nyvalets utgång, säger Jonas Arnberg.

Kaxighetsindikatorn, det vill säga måttet på hur stor andel av handlarna som tror att deras butik kommer att ta marknadsandelar, landar i december månad på 15, vilket är en minskning med tre enheter från i november månad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079