23948sdkhjf

Goda förutsättningar i handeln

Utvecklingen inom detaljhandeln beräknas som stabil framöver, enligt ny konjunkturbedömning från HUI. Politisk oro och nya amorteringskrav kan dock skapa osäkerhet och påverka konsumtionen negativt.
HUI bedömer i en konjunkturrapport att goda förutsättningarna finns för hushållen att konsumera och på plussidan nämns nollränta, svag inflation, goda inkomstökningar och högt sparande. Dock kan frågetecken som politisk oro och nya amorteringskrav skapa osäkerhet och hämma köplusten. Enligt en enkätundersökning gjord i december menar en av fem av de drygt 1 000 svarande att det politiska läget med osäkerhet fram till extra valet i mars påverkar deras konsumtion negativt.

- Oavsett inställning till extravalet tror drygt 20 procent av de tillfrågade att osäkerheten de kommande månaderna gör att de minskar sin konsumtion, enligt vår enkätundersökning. Det gäller främst konsumtionen av kapitalvaror, men även resor, restaurangbesök och bostadsköp, säger Lena Larsson, vd HUI Research.

HUI Researchs prognos för detaljhandeln 2015 skrivs till 3,0 procent och 3,5 procent 2016. BNP väntas öka med 2,5 procent och konsumtionen med 2,8 procent. Då de flesta delbranscher inom sällanköpsvaruhandeln uppvisat starka tillväxttal under hösten 2014 skriver HUI upp prognosen för innevarande år från 3,0 till 4,0 procent. Under 2015 väntas sällanköpsvaruhandeln öka med 3,0 procent, vilket är en fortsatt stabil om än något försiktigare takt. Det har också att göra med starka jämförelsetal.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078