23948sdkhjf

H&M krävs på miljoner

Konsumentverket kräver H&M på 8 miljoner kronor i sanktionsavgift för slarv med kreditprövningar. La Redoute straffas ännu hårdare – bolaget förbjuds lämna krediter till konsumenter.
Konsumentverkets beslut kommer efter en granskning av hur de båda bolagen sköter sin kreditprövning. I H&M:s fall har man hittat allvarliga brister. Vid tiden för granskningen så baserade bolaget till exempel sin kreditprövning endast på uppgifter från sitt interna system och från en extern kreditupplysning.
Enligt Konsumentverkets så har H&M därmed inte kunnat bedöma om den enskilde låntagaren kan betala tillbaka pengarna för krediten.
H&M får en varning och sanktionsavgift på åtta miljoner kronor, skriver Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Inte heller La Redoute tar in tillräckligt med uppgifter för att kunna bedöma den enskilde kundens förmåga att betala tillbaka skulden, menar Konsumentverket. Här är bristerna så allvarliga att Konsumentverket förbjuder bolaget att lämna krediter.

­– Det är upprörande att stora, välkända bolag tar så lätt på sina skyldigheter i samband med att man erbjuder köp på kredit, säger Cecilia Tisell, ställföreträdande Konsumentombudsman.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094