23948sdkhjf

Jonas Arnberg: ”De unga kan andas ut”

Svensk Handels chefsekonom om det stundande extravalet: ”På kort sikt är det positivt, på lång sikt ökar osäkerheten för hushållen och företagen.”
I går kom beskedet från statsminister Stefan Löfven: den 22 mars nästa år stundar ett nyval. Efter en lång tid av ett osäkert parlamentariskt läge fortsätter därmed ovissheten för både hushållen och företagen, säger Jonas Arnberg i en kommentar till Habit. Men på kort sikt är beskedet om att det är Alliansen budget som gäller, positivt.

– De unga kan andas ut och nya ungdomar kan fortsätta att komma in på arbetsmarknaden, säger Arnberg, och syftar på arbetsgivaravgiften för unga som de rödgröna vill höja. Med Alliansens budget kommer den låga arbetsgivaravgiften att fortsätta gälla.

– I dessa tider när lönsamheten är svag är detta välkommet. Handeln slipper ta kostnaderna, säger Arnberg.

På lång sikt gör Jonas Arnberg en annan analys.

– Det är mycket möjligt att det blir verklighet att regeringen får sitta kvar och att den får igenom sin budget. Fram till det extra valet går vi åter in i en osäker period. Inget företag gillar osäkerhet, utan vill ha så tydliga spelregler som möjligt.

Oron kan också sänka hushållens köplust under en period.

– I grunden har vi en okej tillväxt. Men oklara spelregler gör att hushållen håller på konsumtionsbesluten och företagen på sina investeringar. Denna period av osäkerhet blir nu längre, säger Jonas Arnberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062