23948sdkhjf

Nytt liv i anrik skokoncern

Örebro-baserade A.P.H.-Koncernen, med 140-åriga skoföretaget AB A.P. Hallqvist och dotterbolaget AB Marks Skofabrik, ska genom samarbete bygga upp tillverkning av de egna varumärkena i Sverige igen.
Efter att ha varit borta från skoscenen i ett antal år och sedan haft produktion i Portugal satsar nu svenska skokoncernen A.P.H på skotillverkning i Sverige igen. Femte generationen har tagit över och nu ska på sikt herr-, dam- och barnskor tas fram. Först ut är herr- och dammodellerna som består av ett par lågskor och kängor, som tillverkas helt i ekologiskt skinn från ett av Italiens främsta garverier, skobanden kommer från Bandi i Kumla och övrigt material köps bland annat in från företagets leverantörer AB H. Brunner i Örebro och Morgan Gustafssons Skinn & Läder AB i Borås. Försäljningsstart är beräknad till nästa vår- och sommar.

Skomodellerna är inspirerade av de klassiska skor som tillverkades på Marks i Örebro under 50- och 60-talet. Skorna ritas och utformas tillsammans med Rolf Gustafsson i Kumla. Sedan tidigare samarbetar AB A.P. Hallqvist också med Skoindustrimuseet i Kumla och AB Mathisens Skofabrik i Åbytorp. I dagarna blev det även klart med den norrländska skofabriken Docksta, om samarbete med tillverkningen av en serie av handgjorda, sandalsydda, skor.

– Det ligger i tiden med närproducerade varor och det är nu svenska skor som gäller i fortsättningen för vår del med tyngdpunkt på det ekologiskaoch kvalitén.Vi befinner oss i ett mycket spännande skede, säger arbetande styrelseordförande Gustaf A.P. Hallqvist som är femte generationen i familjeföretaget i ett pressmeddelande.

Företaget var 1992 branschens sjätte största detaljist med rikstäckande Skokedjan AP Hallqvist. Nu går man också tillbaka till handelsrötterna och startar till våren egen e-handel.

Den Hallqvistska-skorörelsen är uppdelad på bolagen AB Marks Skofabrik som ingått i A.P.H.-Koncernen sedan 1912, där tillverkning och inköp ligger, och försäljningen sker genom det nyregistrerade säljbolaget A.P. Hallqvist-Skohandel. Utåt sett samlas dock båda under det enhetliga namnet AP Hallqvist.



Gustaf A.P Hallqvist
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078