23948sdkhjf

Annika Winsth: Amortering ger små effekter på handeln

Ett eventuellt amorteringskrav nästa år kommer inte att slå mot konsumtionen, enligt Annika Winsth, chefsekonom på Nordea. – I närtid blir det ganska små effekter, säger hon till Habit.
Finansinspektionen, FI, lade i går, tisdag, ett förslag på skärpta amorteringskrav för nya bolånetagare. Regleringen innebär att nya lån ska betalas av i två steg*. Med en belåningsgrad på 85 procent skulle ett lån på 1 miljon kronor motsvara 1 700 kronor i amortering varje månad. Ett lån på 2,5 miljoner kronor skulle öka amorteringen till 4 200 kronor, enligt FI:s räkneexempel.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, tror inte att ett amorteringskrav skulle slå särskilt hårt mot konsumtionen initialt.
– Grovt räknat handlar det om att man under 2015 ska amortera två procent. Det motsvarar 6 miljarder kronor under nästa år. 6 miljarder av en total konsumtion på 1 600–1 700 miljarder är väldigt lite, det är felräkningspengar, skulle jag vilja säga.

Under 2016 skulle amorteringarna motsvara 18 miljarder kronor, för att sedan öka successivt. Ett amorteringskrav kan ha en psykologisk påverkan på hushållen, tror Annika Winsth.
– För hushållen har det varit trevligt att veta att man blir allt förmögnare i takt med att värdet på bostaden stiger. Det har man redan räknat hem. I framtiden kommer hushållen inte att uppleva att de blir rikare på samma sätt som man har upplevt tidigare. Det kanske till och med blir lite pyspunka innan man vet var det här landar. Och det kan skapa en osäkerhet som påverkar konsumtionen, säger hon.

Kommer amorteringskravet att bli verklighet under nästa år, tror du?
– Ja, det kommer det att bli. Säkert första halvåret, kanske redan i början av första kvartalet. Det är nu som man vill implementera det här. Bankerna håller redan på att ställa om sig, så processen har påbörjats.

Kajsa Åström
Foto: Nordea

*Första steget är att lånen ska amorteras med minst 2 procent varje år, ner till 70 procents belåningsgrad. Efter det ska minst 1 procent amorteras årligen ner till 50 procents belåningsgrad, enligt FI:s förslag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126