23948sdkhjf

Museal modefrossa

En hel drös modeutställningar visas i sommar på museer i Sverige och utomlands och här kommer några tips!

Kläder, skisser och måleri från 1920-talet visas med start till helgen, 17 april, i Malmö. Utställningen tar fasta på årtiondet som en brytpunkt när kvinnoidealet förändrades dramatiskt, efter första världskriget, med ben som fick visas och hår som klipptes korta. Till utställningen har också Malmö tillskärarakademis elever skapat nio olika kreationer i 20-tals anda som visas till en bit in i juni.



Med start den 7 maj visas Lars Wallins kläder på Prins Eugens Waldermarsudde under namnet Fashion Stories. Massor av klänningar och skisser från den svenska couture-designern utlovas fram till den 18 september, en hyllningutställning för att markera Lars Wallins första tjugo år i modets tjänst. På Stockholm slott och Livrustkammaren visas ett 70-tal klänningar som tillhört kvinnliga medlemmar i det svenska kungahuset under utställningsnamnet Kunglig vintage. Fokus ligger på plagg från 1950-60-tal som i varierad grad influerats av 1900-talets modestilar. De flesta modellerna är svensktillverkad couture av hög kvalité – handsydda i fina tyger och perfekt anpassade efter beställarens mått, skapade i den tidens exklusiva svenska ateljéer som Augusta Lundin, Thunborg, NK:s Franska och Märthaskolan. Pågår till 8 januari 2012.

Foto:Erik Learnestål Klänning buren av prinsessan Sibylla tillverlkad av Ateljé Tunborg & Co. i Stockholm.

I Paris eller New York går det i sommar att förkovra sig om två, i varsin tid banbrytande, modeskapare nämligen Germaine Emelie Krebs mer känd under namnet Madame Grès för det modehus hon grundade 1942. Utställningen visas på Musée Bourdelle i Paris fram till den 24 juli. I New York hyllas Alexander McQueen med en stor utställning på The Costume Institute på Metropolitan museum i New York. Där utlovas frossa i hans ikoniska design med ett hundratal plagg samt videor av de många fantastiska visningar han iscensatte. Utställningen öppnar 4 maj och pågår till 31 juli och i samband med utställningen släpps även en bok. Tipsa oss om fler? PH
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063