23948sdkhjf

Stark månad för e-handeln

Skatteåterbäring kan ligga bakom ökad försäljning i maj.

E-handeln i Sverige steg med 29 procent i löpande priser till 14,9 miljarder kronor under maj jämfört med motsvarande månad i fjol. Det framgår av Svensk Handels e-handelsindikator.

Utfallet är det starkaste under en enskild månad sedan mars 2021. Majförsäljningen på nätet utvecklades svagt både 2022 och 2023 vilket ger ytterligare skjuts till utvecklingen procentuellt sett.

– Det är en urstark e-handelsindikator som sannolikt påverkats av att många svenskar fick sin skatteåterbäring under perioden. Mer pengar i plånboken har möjliggjort inköp av kapitalintensiva varor som möbler och hemelektronik, kategorier som de senaste åren haft en tuff utveckling. Det återstår att se om den positiva utvecklingen fortsätter, men hittills i år går e-handeln betydligt bättre än de två senaste åren, säger Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel.

I motsats till tidigare under året är den främsta förklaringen inte att fler e-handlar utan en markant ökad köpesumma. I synnerhet gäller detta kapitaltunga branscher som möbler och hemelektronik som utvecklades anmärkningsvärt starkt.

Ackumulerat för årets första fem månader har e-handeln ökat med 11 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094