23948sdkhjf

Designerstjärnan som lämnade Paris för Linköping tilldelas pris

Susan Szatmáry har utsetts till årets företagare i Linköping.

Susan Szatmáry är designern som lämnade en spikrak karriär inom modevärldens toppskikt som bland annat accessoardesigner hos Alexander McQueen, Celine, Paco Rabanne, Elie Saab och & Other Stories för ungefär tio år sedan. Hon flyttade då hem till Linköping för att starta eget varumärke inom lyxsegmentet. Det självbetitlade väsk- och accessoarmärket lanserades i september 2018.

– Ibland är det svårt att vara kreativ i Paris. Det händer så mycket hela tiden som man vill se och göra. Här kan jag fokusera mycket bättre, sade Susan Szatmáry i en intervju med Habit en tid efter att hon hade flyttat till Linköping.

Hennes första väsk- och smyckeskollektion, The Valisette, visades i Paris i oktober 2018 vid lanseringen fanns den lilla clutchen Porte Doré, axelväskan Palais Royal och en mindre variant av samma modell, Mini Palais Royal i kollektionen. Sedan dess har kollektionen utvecklats och vuxit och hennes alster har både burits av kungligheter och kändisar genom åren. Hon har även varit knuten till de svenska varumärkena Totême och Byredo som designer. 

Nyligen tilldelades hon Företagarnas pris Årets företagare i Linköping, där hon fortfarande är verksam. I motiveringen lyfts bland annat hennes internationella bakgrund. Susan Szatmáry är född i Bagdad, uppvuxen i Linköping, skolad i Rom och har bott under flera år i Paris. 

”I en tid när allt fler inser att fast fashion förstör vår planet, finns ett designgeni som vigt sitt liv åt sin passion och övertygelsen att god design är hållbar och att hållbarhet är design. I sin starka övertygelse att lyckas har hon utan att blinka tagit sig an utbildningar på språk hon inte kan och bosatt sig i länder hon inte känner”, lyder delar av motiveringen.

Susan Szatmáry är just nu aktuell med utställningen ”Carry me – 100 år av handväskor” på Östergötlands museum i Linköping.

Susan Szatmáry

Familj: Maken Zoltan Szatmáry, neurokirurg.
Bor: I villa i Linköping.
Gör: Driver och designar accessoarvarumärket Susan Szatmáry och jobbar som konsult.
Bakgrund: Flyttade till Sverige från Irak som 13-åring. Har studerat konst i Sverige och accessoardesign i Rom. Jobbat som accessoardesigner hos Alexander McQueen, Celine, Paco Rabanne, Elie Saab och & Other Stories. Lanserade varumärket Susan Szatmáry, med väskor och smycken, i september 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078