23948sdkhjf

Konkurserna bromsar in

Konkursökning i maj i detaljhandeln men inte lika brant ökning som i april.

Konkurserna inom detaljhandeln ökade med 5 procent i maj. Totalt försattes 80 företag i konkurs. Motsvarande månad i fjol gick 76 bolag omkull. Det visar statistik från UC.

Konkursökningen till trots spår UC en ljusning och menar att utvecklingen kan vara på väg att vända efter två tuffa år och att ”de ökande konkursnivåerna börjar bromsa in”. Dock är det enligt UC för tidigt att börja prata om en vändning i ekonomin.

– Maj månad har inte bara bjudit på ett efterlängtat soligt och varmt väder, utan också flera ljusglimtar för ekonomin. Svensk BNP har stadigt ökat, Riksbanken sänkte räntan och den svenska kronan har stärkts i förhållande till utländsk valuta. Ett ökat ekonomiskt förtroende för ekonomin från hushållen är en bidragande faktor. Dessutom får vädret direkt positiva effekter på handeln - H&M hänvisade i sin senaste kvartalsrapport till att det strålande majvädret gör svenskarna mer shoppingsugna vilket gynnar försäljningen, säger Gabriella Göransson, vd på UC.

Hittills i år, januari till maj, har 444 bolag inom detaljhandeln gått omkull jämfört med motsvarande period i fjol då 367 företag gick omkull. Det är en ökning med 21 procent.

Totalt ökade konkurserna med 12 procent i maj.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078