23948sdkhjf

Designelever i Borås får unikt uppdrag av FN

Textilhögskolan i Borås och FN inleder samarbete. Elever ska designa en hållbar kollektion till anställda. 

Ett tjugotal designstudenter vid Textilhögskolan i Borås har fått i uppdrag att ta fram en kollektion för personal som jobbar som guider vid FN:s högkvarter i New York City. 

Sedan början av 1950-talet har kollektionerna designats av internationella modeaktörer som italienska Benetton och franska modehuset Dior. Den senaste kollektionen togs fram 2017 av den israeliska modedesignern Elie Tahari. För första gången går nu uppdraget till ett lärosäte. 

Kollektionen som nu kreeras ska enligt högskolan präglas av hållbarhet, hög modegrad och nytänkande.

Rektorn vid Högskolan i Borås, Mats Tinnsten, kallar samarbetet unikt och säger att högskolan känner sig hedrad och stolt att bli det första lärosätet att få uppdraget.  

– Just nu håller vi på att slutföra de sista detaljerna i avtalen. Vi ser fram emot möjligheten att visa världen att våra designutbildningar och designstudenter håller en otroligt hög nivå. Det är fantastiskt att studenterna har utvecklat designen tillsammans i en kollaborativ anda och i linje med FN:s hållbarhetsmål, två perspektiv som vi på högskolan brinner för. Genom detta kan vi tillsammans uppmärksamma världen på en väldigt viktig global fråga: hållbarhet i modebranschen, säger han i en kommentar.

Kollektionen lanseras vid Earth Day den 22 april nästa år. Då utlovas en modevisning på FN:s högkvarter i New York. Därtill stundar ett evenemang med Sveriges generalkonsulat på svenska residenset.

Projektet finansieras av Högskolan i Borås och Paul Frankenius stiftelse för Sveriges mode- och textiluniversitet, vars syfte är att främja svensk textil, mode och design genom stöd till utbildning, forskning och kultur. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062