23948sdkhjf

Alaïas verk visas för första gången i Norden

Master of Couture till Sven-Harrys i Stockholm.

I höst visas kreationer av en av modehistoriens största stjärnor, Azzedine Alaïa. Det är första gången som kreationerna visas i Norden. 

– Inspirerad av skulpturkonsten skapade Alaïa plagg som uppvisar en oerhörd skicklighet i både hantverk och uttryck. Genom sina unika kreationer och skulpturala siluetter som hyllade kvinnokroppen blev han världsberömd. Att som första museum i Norden få tillgång till hans arkiv är exklusivt och det är med stor glädje och stolthet vi visar hans coutureplagg för den nordiska publiken, säger Dragana Kusoffsky Maksimović, museichef på Sven-Harrys Konstmuseum, i en kommentar.

Azzedine Alaïa föddes i Tunisien 1935 och utbildade sig till skulptör i Tunis. Hans konstnärliga vision tog honom sedan hela vägen till Paris där han 1956, trots avsaknad av utbildning inom modeskapande, lyckades slå sig fram i den tuffa modevärlden och skapa ett eget modehus.

Utställningen är ett samarbete med Azzedine Alaïa Foundation och curatorn och modehistorikern Oliver Saillard. Utformning är avsiktligt sparsmakad för att låta kreationerna träda fram, där får besökarna lära känna Azzedine Alaïa genom hans skräddarkonst.

Utställningen Master of Couture pågår 10 oktober till 16 februari.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078