23948sdkhjf

Hodakova till LVMH:s final – ”Viktig milstolpe för svensk modebransch”

I mitten av februari rapporterade Habit om att den svenska designern Ellen Hodakova Larsson har chans att vinna det prestigefyllda priset LVMH Prize for Young Fashion Designers 2024. Hon var då en av totalt 20 internationella designer som hade valts ut bland 2 500 sökande.

85 internationella experter har nu enats om åtta finalister, varav Hodakova är en av dessa. Ellen Hodakova Larsson är därmed den första svenska designern att nå finalen. 

– När människor uppskattar och erkänner mitt arbete och den tankegång som ligger bakom, börjar de inse att det inte bara handlar om kläder utan också om transformation. Reaktioner som väcks är nyfikenhet, vilket är mitt främsta mål och anledningen att jag startade varumärket, säger Ellen Hodakova Larsson i ett pressmeddelande.

Även den svenska organisationen Swedish Fashion Council, SFC, har anledning att fira eftersom Hodakova ingår i SFC:s inkubatorprogam som stödjer innovativa varumärken på den svenska modescenen. 

”Detta markerar en viktig milstolpe, inte bara för varumärket utan även för svensk modebransch”, skriver SFC.   

Ellen Hodakova Larssons vision är att bygga det första helt hållbara modehuset, skriver SFC.  ”Genom återanvändning av redan befintliga plagg och vardagsmaterial skapar Hodakova unik design som utmanar traditionella föreställningar om vad lyx och konsumtion kan innebära.”

LVMH-priset delas ut sedan 2013. De sökande ska ha ritat minst två kollektioner.  De åtta designerna ska nu bedömas av en jury som leds av Bernard Arnault tillsammans med Delphine Arnault, Jean-Paul Claverie, Nicolas Ghesquière, Stella McCartney, Jonathan Anderson, Nigo och Maria Grazia Chiuri, Marc Jacobs och Louis Vuitton men’s creative director, Pharrell Williams. 

Priserna delas ut på Fondation Louis Vuitton i Paris i sommar. Varumärkena kan vinna LVMH:s egna pris, LVMH Prize for Young Fashion Designers, på 400 000 euro, Karl Lagerfeld-priset på 200 000 euro och ett nyinstiftat pris, Savoir-Faire, som utgör 200 000 euro. Därtill kan en designer som uppvisar exceptionellt hantverk, teknisk expertis eller hållbarhetspraxis vinna ett års mentorprogram.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111