23948sdkhjf

Stort intresse för kamgarn från kasserad ull

Filippa K, Tiger of Sweden och Röyk har redan köpt in garnet till framtida kollektioner.

Ett högkvalitativt kamgarn, tillverkat av svensk ull som tidigare betraktats som oanvändbar, har tagits fram av Klippan Yllefabrik genom projektet The Swedish Wool Initiative som drivs av Axfoundation. Det framgår av ett pressmeddelande.

I Sverige produceras cirka 1 000 ton ull årligen, varav mer än hälften slängs eller bränns. Bland annat för att det innehåller för mycket växtrester. Men just det problemet ser nu ut att ha fått sin lösning.

– Det är ju ett enormt resursslöseri att svensk ull kastas bara för att den innehåller för mycket halmrester. Nu har vi hittat ett sätt att kamma ullen och rensa bort växtdelarna. Det är en pusselbit på vägen mot en hållbar och cirkulär modeindustri, säger Gösta Magnusson, styrelseordförande för Klippan Yllefabrik, i en kommentar.

Växtdelar i ullen har tidigare inte försvunnit i vare sig vid tvätt, kardning eller när ullen spinns vid tillverkningen av kardgarn, vilket lett till att Klippan Yllefabrik tidigare tackat nej till ull med mycket växtdelar i.

Genom att lägga till ett extra steg i processen och även kamma ullen kunde växtdelarna rensas bort. Resultatet blev ett mjukt och följsamt kamgarn.

Och intresset för det nya  kamgarnet har inte låtit vänta på sig. Varumärken som Filippa K, Tiger of Sweden och Röyk har redan köpt in garnet för att använda i framtida kollektioner.

Enligt Gösta Magnusson öppnar det upp för helt nya möjligheter inom svensk ullindustri.

– Tidigare har svensk ull främst använts till grövre material och stoppning. Det nya kamgarnet är något helt annat. Ett fint garn av svensk ull, framställt i Europa, och perfekt för hållbara modeplagg. Det är ett lite tunnare garn som passar utmärkt till att sticka varma tröjor med.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078