23948sdkhjf

Resortex ska underlätta för skalbar textilåtervinning

Ett nytt forskningsprojekt ska förenkla förutsättningarna för företag inom textilåtervinningskedjan. 

Knappt ett år innan EU-direktivet om separat insamling av begagnade textilier träder i kraft har ett projektet initieras för att förbereda processerna. Projektet, som går under namnet Resortex, ska utveckla ett datadrivet verktyg med målet att optimera beslutsstöden för företag som arbetar i textilåtervinningskedjan. 

Tre universitet och tre företag i Sverige och Indien ingår i projektet som koordineras av Textilhögskolan i Borås. 

Rudrajeet Pal, professor i textilt management vid Textilhögskolan och projektledare för Restortex, menar att behovet av att skala upp textilåtervinningen är enormt, men att det finns många hinder på vägen. Bland annat brist på information om textilavfall, frågor om återvinningsteknik och kostnader för hanteringen, vilket kommer att försvåra för aktörerna i värdekedjan såsom återvinningsföretag, varumärken och avfallshandlare.  

– Det finns flera faktorer som måste beaktas om man ser det ur ett hållbarhets- och kommersiellt affärsperspektiv, säger Rudrajeet Pal.

Projektet pågår till 2026 och finansieras av Formas i Sverige och Institutionen för naturvetenskap och teknik vid Indian Institute of Technology i Dehli.

Universiteten som ingår i projektet är Textilhögskolan, Linköpings universitet och Högskolan i Gävle samt Indian Institute of Technology i Delhi och National Physical Laboratory (CSIR) i Indien.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078