23948sdkhjf

HUI: Läget ljusnar – men inte för modehandeln

Analysföretaget skriver upp prognosen för sällanköpshandeln i sin senaste konjunkturrapport och skriver ned den för kläd- och skohandeln. Dock är det ingen ko på isen. ”Prognosen är fortsatt positiv.”   

HUI spår en ljusare framtid för svensk ekonomi. Räntesänkningar och hushållskostnader som mattas av bidrar till ett ökat konsumtionsutrymme.   

– 2024 blir året då det återigen blåser in positiva vindar i den svenska ekonomin, konstaterar William Lindquist, analytiker på HUI Research.

HUI skriver därför upp utvecklingen för sällanköpshandeln från tidigare -0,5 procent i löpande priser till nolltillväxt under 2024. Även för dagligvaruhandeln spås en bättre utvecklingen än vad HUI har spått tidigare. Prognosen ändras från 2,5 procent till 3,0 procent.    

Prognosen för kläd- och skohandeln revideras dock ned. HUI spår en utvecklingsökning på 2,5 procent under helåret, vilket är 0,5 procentenheter lägre jämfört med senaste konjunkturrapporten. 

– Anledningen att vi svagt reviderar ned utvecklingen är att siffrorna kommit in något svagare än tidigare förutspått. Prognosen är däremot fortsatt positiv och en av få delbranscher inom sällanköpsvaruhandeln som prognostiseras utvecklas positivt. Skoförsäljningen utvecklas bättre än klädförsäljningen, men eftersom skohandeln är avsevärt mindre än klädhandeln ger detta inget större utslag på den totala kläd- och skohandeln, säger William Lindquist till Habit.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062