23948sdkhjf

Genombrott: Viskos av bomullslakan sparar skogen

Forskare har lyckats ta fram ny viskosfiber genom att återvinna lakan. Hoppas kommersialisera tillverkningen inom några år.  

I stället för att använda biomassa från skogen för att tillverka viskosfiber har forskare vid Lunds universitet lyckats göra ny viskos av vita och uttjänta bomullslakan. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bakom innovationen står Edvin Bågenholm-Ruuth, som är doktorand i kemiteknik vid LTH, Lunds universitet.

Edvin Bågenholm-Ruuth och hans kollegor har upptäckt ett sätt att luckra upp och omvandla bomullsfibrer till viskosfiber, utan att tillsätta jungfruliga fiber. Studien publicerades i julas och metoden har testats. Att spinna viskostrådar ”gick utmärkt”, hävdar Edvin Bågenholm-Ruuth.

Enligt studien är processen kostnadseffektiv och kvaliteten av det återvunna viskosfibret beskrivs som god. Men processen behöver förbättras ytterligare.

– Nu har vi utgått från vita tyger, men om man utgår från färgad lump kan man behöva lägga till ett steg som avfärgar lumpen. Kan det göras och samtidigt undvika traditionell blekning är det att föredra eftersom blekning är en mycket resursintensiv process med stor miljöpåverkan, säger Edvin Bågenholm-Ruuth, i en kommentar. 

Bolaget Sharetex, som startades 2019, ska ta tekniken vidare. Under nästa år planeras en pilotanläggning i Europa, var är oklart. Forskarnas förhoppning är att viskosframställning av återvunnen bomull ska ske i kommersiell skala inom fem till sju år. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08