23948sdkhjf

DEBATT: Dubbelbeskattningen på secondhand är ett allvarligt systemfel

Det svenska momssystemet minskar möjligheterna för företag inom begagnatbranschen att växa och bli lönsamma. Det skriver Stina Qubti, grundare och vd för secondhandkedjan Busfrö, som uppmanar regeringen att reducera momsen för att främja de cirkulära affärsmodellerna.

I dag råder en skev konkurrenssituation på begagnatmarknaden i Sverige mellan kommersiell sektor – där företagen betalar full moms – och ideell sektor som är momsbefriad.

EU har vid ett flertal tillfällen kritiserat Sverige för att blunda för de orättvisa marknadsförhållanden som råder. Ändå tillåter regeringen att detta fortsätter. Ofattbart. Faktum är att momsen på de varor som företagen cirkulerar faktiskt redan har betalats, vid första inköpstillfället.

Vår affärsidé på Busfrö bygger på att skapa största möjliga miljövinst genom att cirkulera en vara mellan nya användare tills dess att den är uttjänt. Som systemet är uppbyggt resulterar det i att vi betalar full moms, många gånger om, för en och samma vara; en vara som statskassan redan har fått in moms på. Det här är både oskäligt och felaktigt.

Regeringen ska uppmuntra företagare att driva cirkulära affärsmodeller och hjälpa till att skapa goda förutsättningar – inte motarbeta utvecklingen!

Jag tror att jag talar för många av mina företagskollegor i branschen när jag säger att vi inte har en önskan att stå utanför momssystemet. Tvärtom. Vi driver företag och värnar om att bidra till den allmänna välfärden, men inte till vilket orimligt pris som helst.

För drygt 20 år sedan sänktes momsen på böcker till 6 procent. Syftet var att stimulera tillväxten och främja läsandet bland svenskarna. Nu är det dags att främja återbruket!

Vi behöver en kraftigt reducerad moms för att öka nyföretagandet av cirkulära affärsmodeller samt skapa lönsamhet och tillväxtmöjligheter i befintliga bolag.

En sänkning av momsen skulle frigöra resurser till att till exempel anställa, expandera, kunna hålla konkurrenskraftiga priser, hänga med i digitaliseringen, med mera. Dubbelbeskattningen hämmar de cirkulära företagens tillväxt och bromsar omställningen till en hållbar konsumtion.

Aktörerna på den svenska begagnatmarknaden – de ideella såväl som de kommersiella – är katalysatorerna bakom ökat återbruk och vi behöver ges likvärdiga förutsättningar att lyckas med uppdraget.

Att sänka momsen på secondhand är inte bara förenligt med sunt förnuft utan även med Sveriges ambition att vara ett föregångsland på området hållbar konsumtion.

Vi inom begagnatbranschen har sedan länge kavlat upp ärmarna och visat att vi vill vara med och bidra till den gröna utvecklingen. Nu är det hög tid för politiken att göra detsamma.

Stina Qubti
vd och grundare av secondhandkedjan Busfrö
och en av initiativtagarna bakom The Preown Network.

Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Habit.

Läs mer: 

Regeringens översyn av momsreglerna för begagnade varor får kritik

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109