23948sdkhjf

Antalet konkurser de högsta på 20 år

Fler detaljhandelsföretag gick i konkurs i februari i år jämfört med motsvarande månad i fjol. 

Antalet konkurser i Sverige fortsätter att vara på en rekordhög nivå. Det visar siffror från kreditupplysningsbolagen UC och Creditsafe (som enbart täcker aktiebolag). Konkurserna steg med 64 respektive 62 procent under februari, jämfört med motsvarande period 2023.

Totalt försattes 908 aktiebolag i konkurs i februari, jämfört med 559 förra året och 454 året innan det. Det är den högsta siffran för februari på 20 år. Enligt Creditsafe får man gå tillbaka till 1994 för att hitta en liknande månad.

– Vi fortsätter att se nya toppnoteringar varje månad och befinner oss verkligen mitt i stormens öga. Det är 19:e månaden i rad med negativ utveckling och flera branscher uppvisar riktigt mörka siffror, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, i en kommentar.

Enligt UC gick 77 aktiebolag i detaljhandeln i konkurs i februari, vilket är en 12-procentig ökning, eller 69 konkurser, jämfört med motsvarande månad i fjol. Under januari och februari i år har 172 detaljhandelsföretag gått i konkurs jämfört med 148 i fjol. 

Det är framför allt fordonsbranschen som toppar listan med antalet konkurser under februari, därefter följer byggsektorn, restauranger och information- och kommunikationsbranschen.

– Det här är branscher som har stuckit ut i vår statistik som riskbranscher alltsedan inflationen tog fart, men det är nu under de senaste månaderna som vi sett de riktigt höga ökningarna, säger UC:s vd Gabriella Göransson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078